Als je WordPress website al langer mee gaat zul je merken dat je steeds meer reactie spam krijgt.
Reactie spam wil zeggen dat er automatisch (en soms handmatig) reacties geplaatst worden bij je berichten die a. Niets bijdragen aan het bericht en duidelijk alleen bedoeld zijn om links naar een andere website te maken en b. die automatisch geplaatst worden door special daarvoor ontworpen programma's.
Standaard levert WordPress al de plugin Askimet mee die een hoop spam kan indentificeren en die reacties dan in de Spam box van WordPress plaatst. Maar dan moet je ze nog steeds zelf daarna verwijderen.
Je kunt wel instellen dat voor oudere berichten deze automatisch verwijderd worden, maar ondertussen vervuilen ze je database.
Zou het niet veel beter zijn om er voor te zorgen dat ze helemaal niet in je database terecht komen?
Drie AntiSpam Plugins voor WordPress
Ik zou je een lijst kunnen geven van 10 Anti-Spam plugins en je zelf uit laten zoeken welke werken en welke niet. Maar daarmee zou je je database nog veel meer vervuilen en je site trager maken door die extra plugins. Bovendien zijn een aantal van die plugins gewoon vervelend voor je bezoekers die wel een legitieme reactie willen schijven.
Er zijn drie plugins die ik gebruik voor mijn eigen en klanten websites die ervoor zorgen het spam probleem tot een minimum terug gebracht is.
1. Askimet in combinatie met WP-Spamfree
WP-Spamfree plaatst twee cookies op de pc van de bezoeker als die een pagina oproept. Spamrobots bezoeken geen pagina's en hebben dus ook geen cookies en hun reactie wordt dan ook niet geaccepteerd. Akismet zorgt ervoor dat eventuele backlink spam en handmatige spam die als zodaig herkent wordt ook niet direct geplaatst wordt maar in de spambox komt.
Hieronder enkele statistieken van een van mijn sites.
2. Growmap Anti Spambot Plugin
De Growmap Anti Spambot Plugin zet een extra checkbox onder het reactie formulier. Bezoekers die een reactie achter willen laten hoeven dan alleen die checkbox maar aan te vinken. Dus geen Chapta's lezen of sommen te maken maar enkel een vinkje zetten.
Op mijn engelstalige website WordPress Website Building ben ik die plugin aan het testen en daarbij zijn zowel Akismet als WP-Spamfree uitgeschakeld.
Sinds de installatie van die laatste plugin heb ik geen spam reacties meer gehad (en ja ik heb natuurlijk wel getest of reacties geplaatst kunnen worden)
Voor mij werken beide combinaties uitstekend voor het tegenhouden van spam reacties en zorgen ervoor dat ik me meer kan gaan richten op het bouwen en schrijven van WordPress websites. Ik hoef de spamboxen niet meer te doorlopen en minder spam reacties te verwijderen die in de goedkeuring map komen.
Gebruik jij ook WordPress Anti Spam Plugins waarvan je vindt dat ze uitstekend werk verrichten? Laat dan een reactie achter om die plugin te melden.
Gail Gardner zegt
Grote aantallen bloggers en regelmatige commentators die nooit als spam door Akismet als spammers zijn gemarkeerd. GrowMap Anti-Spambot Plugin blokkeert spam die Akismet door liet. Wij krijgen NUL bot spam. Slechts die die manueel becommentariëren en „controleren ik ben geen spammervakje“ kan commentaren achterlaten.
Rinaldo zegt
Goedendag,
Ik heb een vraag en hoop dat ik via jullie misschien een antwoord kan krijgen. Het volgende is het geval:
Ik heb een webshop gemaakt zonder blog (in de toekomst gaat die er wel komen) wat er nu soms gebeurt als ik een pagina op mijn website openen dat er een totaal andere url in de balk komt en er opent dan een site met reclame.
De ene keer opent hij een pagina op mijn site wel en de andere keer weer reclame. Is dit ook Spam? en weten jullie misschien hoe ik dit moet blokkeren? Ik heb alles Akismet met API sleutel op mijn wordpress webshop geinstalleerd.
Ik heb al veel op google gezocht naar een oplossing maar de meeste antispam zijn gericht op het blog.
Ik hoop dat u mij een antwoord kan geven?
Mvg Rinaldo
Herbert-Jan van Dinther zegt
@Rinaldo: Het lijkt niet zozeer op spam maar op een gehackte site. Controleer als eerste je .htaccess bestand en installeer dan de plugin Wordfence. Laat die de site scannen op onregelmatigheden, gebruik daarbij ook de optie om plugins en themes te controleren.
Welk thema gebruik je op de site en waar heb je die gedownload? Mogelijk is die de boosdoener, controleer daarbij vooral het footer.php bestand. Mocht daar vreemde codes in staan zoals basecode 64 dan is dat waarschijnlijk je grootste probleem en zul je van thema moeten wisselen.
Black Lion zegt
Oke, dit was mijn grootste probleem. Per dag ruim 1000 spammers. Nu is dat aantal gedaalt to 1 – 5 per dag. De laatste weken zelfs 2 per week. Ik gebruik nu de stop-spammers plug-in. Die doet perfect werk, laat je ook duidelijk zien dat er on verlaten zijn die als admin (beheerder/eigenaar) willen binnen komen. Nu heb ik gelukkig een vrij sterk wachtwoord dus dat maakt het al moeilijker. Nu doet de plug-in zijn werk alleen kan ik niet op de site van stop spammers komen. Geen antwoord op mijn mails hun kant op niets nada nada. De stop spammers plug-in werkt perfect en ik heb dus een site vrij van spam.
Ana Ferreira Alves zegt
@Herbert
Als ik zoek naar hoe je een website kan laten maken dan kom ik vaak op WordPress uit. Ik snap dat wel want het schijnt heel gebruiksvriendelijk te zijn. In mijn geval laat ik hem zelf maken maar misschien niet met WordPress omdat ik veel Flash bestanden heb, daar ik in de Design zit. Zijn deze anti-spam plugins hetzelfde voor andere dan WordPress, of zijn er andere die je me kan aanraden?
https://www.dtg.nl/producten/websiteservices/website.aspx
Website Beginners Gids zegt
@Ana: Anti-Spam kan op verschillende manieren aangepakt worden, meestal al direct bij je hosting provider die op server niveau al spam af kan vangen. Voor anti-spam maatregelen direct op je website ben je afhankelijk van de mogelijkheden die je website bouwer aanbiedt, je kunt dan vragen voor het inbouwen van Captcha opties https://nl.wikipedia.org/wiki/Captcha