• Home
  • Over De Gids
  • Privacy Beleid
  • Downloads
  • Sitebouw Bronnen
  • Sitemap
  • Contact

Website Beginners Gids

Jouw Handleiding om een Eigen Website te Maken

  • Website Bouwen
    • Schrijven
  • Website Hosting
  • WordPress Website
    • WordPress Basis
    • WP Handleiding
    • WordPress Dashboard
    • WP Configuratie
    • WP Berichten
    • WP Themes
    • WP Plugins
    • WordPress Boeken
    • De Complete Lijst van Premium WordPress Thema Sites
  • Joomla Website
  • HTML Handleiding
  • CSS Stylesheets
Je bent hier: Home / Een website bouwen met CMS of HTML?

Een website bouwen met CMS of HTML?

Veel mensen schrikken al bij de term CMS, veel te technisch, dat kan ik echt niet… Nee, dan laat ik liever mijn neefje, vriendje, buurjongen goedkoop / gratis een website voor me bouwen met HTML. Veel makkelijker.

Maar is dat echt veel makkelijker? En is dat ook beter voor de toekomst? Vooral dat laatste wordt nog wel eens vergeten! En hoe zit dat dan met onderhoud en nieuwe inhoud toevoegen?

En hoe goed is dat geoptimaliseerd om in Google goed te scoren  Vooral dat laatste is wel van belang als je een zakelijke website wilt hebben, zonder bezoekers heeft je site weinig nut…

Voordelen van HTML

Een website die puur gemaakt is met statische HTML pagina's laad meestal sneller dan een website met een CMS. Let op, meestal, want het ligt er maar aan hoe goed de code is die gebruikt wordt.

Je kunt zelfs met Microsoft Word een complete website bouwen en die als HTML pagina's publiceren. De code die daarbij gemaakt wordt door Word is echter verre van goed en zal langzamer laden dan een goed gecodeerde site. Ook zoekmachines zoals Google houden niet zo van dergelijke sites.

Er zijn diverse software programma's die dat veel beter kunnen, zoals het gratis Kompozer.

Nadelen van HTML

Heeft een statische site met HTML pagina's wel nadelen? Jazeker, ten eerste wordt het lastiger voor jou als site eigenaar om zelf zaken toe te voegen. Tenzij je de site zelf gebouwd hebt.

En als je de site een nieuwe uiterlijk wilt geven? Tja, dan moet hij compleet opnieuw gebouwd worden.

Menu navigatie? Lekker makkelijk met een HTML frame voor je inhoud en een aparte pagina voor je menu. Helaas houden Google en andere zoekmachines niet van Frame sites. Dus moet bij een menu aanpassing iedere pagina aangepast worden.

Ja, maar dat vraag je dan wel aan degene die de site een paar jaar geleden gebouwd heeft voor me. Ja, maar die heeft ook zijn eigen leven, is geen student meer en heeft echt geen tijd meer om dat voor je te doen.

Voordelen van een CMS

Het grootste voordeel van een CMS, ofwel een Content Management Systeem, is de flexibiliteit en de splitsing tussen website inhoud en opmaak.

De inhoud van je site staat in een aparte database waardoor je met speciale zogeheten Thema's of Sjablonen je site met een paar klikken een nieuwe uiterlijk kunt geven.

Ook een nieuwe mogelijkheid die je zou willen hebben is meestal ook snel te realiseren.

Bijvoorbeeld een Fotogalerij of een Blog heb je zo gemaakt zonder dat je veel hoeft te programmeren. En dat programmeren bestaat dan uit een pagina maken en de code die je krijgt kopiëren en plakken.

Nieuwe inhoud toevoegen of corrigeren kun je dan zelf doen. En daarvoor heb je alleen een Internet verbinding en browser nodig. Je logt in op je CMS en je kunt aan het werk. Mocht je iemand anders teksten toe willen laten voegen op de site, dan geef je die een apart account om in te loggen.

Met de goede instellingen en toevoegingen wordt je website ook nog eens beter geladen en beter gevonden door Google!

Nadelen van een CMS

Ja, ook een CMS heeft nadelen. Van die database waar alles instaat moet natuurlijk wel back-up gemaakt worden, net als de bestanden die daarbij horen. Tenslotte staat alles on de server van je hosting leverancier en niet op je eigen PC.
Je kunt dat overigens wel automatiseren.

Je moet ook aandacht besteden aan de beveiliging zodat hackers niet direct jouw site over kunnen nemen. Dat laatste kan overigens ook bij een HTML site gebeuren als ze toegang krijgen tot de webserver.

Je gekozen CMS moet wel up-to-date blijven. us zul je regelmatig die updates uit moeten voeren. Moeilijk? Nee, systemen zoals WordPress en, vanaf versie 3.x, Joomla hebben een One-Click Update functie. Maar je moet het wel doen!

De database moet ook wel onderhouden worden, een keer per maand optimaliseren is wel aan te raden. Ook dat is met een klik gedaan.

Welk CMS ga je kiezen

Dit is voor de meesten mensen die graag een CMS willen gebruiken de moeilijkste vraag.

Je kunt een heel duur professioneel CMS nemen waarvoor je dan voor iedere aanpassing en update extra moet betalen, of je kiest voor een gratis open source programma.

De grootste drie opensource systemen zijn WordPress, Joomla en Drupal.

Drupal

Voor iemand die een eenvoudige website wil opzetten en zelf wil beheren is Drupal niet aan te bevelen. Drupal is een geweldig systeem waarbij je enorm veel mogelijkheden en vrijheden hebt. Het is echter ook een erg technisch systeem met een behoorlijk steile leercurve.

Een voorbeeld van een Drupal gebaseerde website is de amerkiaanse overheids site The White House

The White House Government website

Joomla!

Een uitgebreid CMS die zonder veel toevoegingen al direct inzetbaar is na de installatie. Je kunt extra functionaliteiten toevoegen met de zogeheten extensies.

Die extensies zijn steeds meer commerciële uitbreidingen aan het worden, met goede support door de ontwikkelaar zelf. Je bent dus iets meer geld kwijt voor een speciale functionaliteit. De meeste extensies zijn echter nog gratis.

Opzetten van je site structuur is goed te doen als je je de basis regels van het systeem eigen maakt. Dat laatste is veel makkelijker te leren dan bij Drupal.

Een grote site die gebruikt maakt van Joomla! is bijvoorbeeld het Guggenheim Museum in New York

New York Guggenheim Museum

Zie voor meer voorbeelden van Joomla sites http://community.joomla.org/showcase/

WordPress als CMS

WordPress wordt nog veel te veel gezien als software om mee te bloggen, een online dagboek bijhouden. Maar de laatste versie van WordPress maken dit systeem uitermate geschikt om een website mee op te zetten.

De installatie is, volgens hun zeggen, in vijf minuten te doen. Zeker als je gebruikt maakt van een installatie script zoals Installatron of Fantastice is het zonder technische kennis snel te installeren. Die installatie scripts worden door bijna iedere hosting provider aangeboden.

Eenmaal geïnstalleerd kun je inloggen en zul je het systeem snel onder de knie hebben. De leercuve is erg laag en zeker met de Kleine WordPress Handleiding heb je een paar uurtjes later je eigen website online staan.

Ook bij WordPress kun je allerlei extra's installeren, de zogeheten plugins.  Die plugins kun je zelfs vanuit je WordPress systeem opzoeken en met twee of drie klikken actief hebben. Dat geld ook voor de lay-out als je die wilt veranderen.

WordPress is een echte aanrader als het gaat om goed scoren in de zoekmachine zoals Google. Ook hier moet je even wat instellingen doen, maar dat zijn er niet veel.

WordPress is op dit moment gebruikt door ongeveer 17% (60 miljoen) van alle websites op het Internet http://en.wordpress.com/stats/. Je bent dus in goed gezelschap. Ook deze site is gebouwd met WordPress als CMS.

Voordeel van zo'n veel gebruikt programma is dat er heel veel plugins te krijgen zijn, maar ook dat er veel support en specialisten te vinden zijn.

Op deze site kun je ook veel lezen over WordPress en de verschillende mogelijkheden.

Een voorbeeld van een grote WordPress website is http://blog.ted.com/

TED Blog op WordPress

WordPress.com versus WordPress.org

Er onstaat al snel verwarring tussen de .com en de org versie van WordPress.  Hoewel beide sites van Automatic zijn, de makers van WordPress zit er toch een levengroot verschil in.

  • WordPress.com is een gratis dienst waar je een eigen blog of site kunt beginnen. Alle technische zaken worden geregeld door WordPress.com. Er zijn echter stricte voorwaarden aan verbonden en je kunt zelf geen andere thema's of plugins installeren.
  • WordPress.org is de site die de software gratis aanbied zodat je een eigen gehoste versie van WordPress kunt bouwen. Daarbij kun je wel allerlei zaken zelf regelen en installeren.

Meer weten over die verschillen en waarom je voor de wordpress.org versie moet kiezen voor jouw site? Lees dan http://www.wpcom.nl/wordpress-zelfgehost-domein-versus-gratis-wordpress-com-service.html

Conclusie CMS of HTML

Je kiest voor het systeem dat voor jou op dat moment het makkelijkst is.

HTML als je zo rond de 5 pagina's wilt hebben zonder toeters en bellen.

Drupal als je meer tijd hebt en houdt van dingen uitzoeken en leren

Joomla! voor een complete website waar je wat minder flexibel bent in de opmaak en de uitbreidingen

WordPress als je snel aan de slag wilt en niet teveel zelf wilt uitproberen met technische zaken.

Voor mijzelf geldt dat ik zowel Joomla als WordPress websites heb, maar het laatste jaar de meeste websites met WordPress opgezet heb.

En de kosten?

Bijna vergeten… de bovenstaande content management systemen en de Kompozer software zijn gratis open source systemen. Je betaald dus niets voor de installatie of het gebruik.

Je moet wel betalen voor:

  • je eigen domein naam, een jaarlijks terugkerend bedrag tussen de 10 en 15 Euro.
  • je website hosting provider, dat is een jaarlijks bedrag voor het huren van de server ruimte + email + etc. Dit bedrag varieert vanaf de 30 Euro tot enkele honderden euro's als je een hele grote site gaat maken. Voor de meeste van ons zit het echter eerder tussen de 30 en 50 Euro er jaar.
  • Afhankelijk van je wensen en mogelijkheden kun je een Premium Thema aanschaffen, dat zijn eenmalige kosten tussen de 15 en 100 Euro.
  • Mocht je de technische kant uit willen besteden dan komen die kosten er nog bij, die kunnen sterk variëren per ontwikkelaar.

Voor een leuke WordPress gebaseerde website ben je dus rond de 100 Euro klaar voor de eerste opzet en dan jaarlijks ongeveer een 40 Euro. Die jaarlijkse kosten heb je ook bij een HTML website.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • LinkedIn

Zoeken…

WordPress Handleiding

Op zoek naar een Basis WordPress Handleiding?
Download hem vanaf de Download Pagina!

Download de Gratis Kleine WordPress handleiding in PDF formaat

Nieuwsbrief

Gratis Tips en Informatie over WordPress en Website Bouw

Meest Gelezen Artikelen

  • Downloads
  • WordPress Handleiding Nederlands
  • WordPress Menu Aanmaken en Gebruiken
  • FileZilla – Wat is het en hoe werk je ermee?
  • Een website bouwen met CMS of HTML?
  • Gebruik van de Uitgelichte Afbeelding optie in WordPress
  • WordPress Pagina of Bericht Gebruiken?
Elegant Themes

Beginners Gids

  • Website Bouwen – De Basis
  • Domeinnaam en Web Hosting
  • Website Design
  • Extra Informatie
  • Beginnen met je Eigen Website Maken
  • Een website bouwen met CMS of HTML?

WordPress Boek

WordPress Thema’s

Elegant Themes

Disclosure

De Website Beginners Gids is een professionele website die mogelijk geld verdient met de promotie van producten waarover wij schrijven.
De producten die wij promoten kunnen je zeker helpen bij het bouwen van je eigen top website maar zijn niet noodzakelijk. Kijk altijd zelf of ze bij jouw ideeën en budget passen.

Goedkope Website Hosting

Copyright © 2010–2023 Website Beginners Gids· Thema van: StudioPress