De Website Beginners Gids is opgezet om jou te helpen om je eerste website te maken en om meer te leren over de mogelijkheden van je huidige website.
Er zijn veel gidsen te vinden op het internet, maar veel zijn er in het engels en soms lijkt er totaal geen structuur te zitten in de manier waarop een onderwerp behandeld wordt. Deze beginners gids probeert je die informatie in het Nederlands te geven en zodanig dat je stap voor stap je site kunt gaan bouwen.
Wat gaan je eerst doen?
Allereerst ga je kijken waarom je eigenlijk een eigen site wilt hebben en moet je nadenken over de inhoud. Wat ga je publiceren op je site? In welke taal ga je schrijven, Nederlands of Engels? Wat is de doelgroep van je nieuwe site, wie wil je bereiken en waarom?
Domeinnaam en registratie
De volgende stap is om een domeinnaam te verzinnen, een die kort en krachtig is en als het even kan ook de lading van je site dekt, voor mij was dat dus websitebeginnersgids.nl die gelukkig ook nog vrij was. Om een Nederlandse domeinnaam te registreren maak ik gebruik van de Registrar www.domeinruimte.nl voor een Engelstalige site met een .com registratie ga ik naar Namecheap.com. Ik zal je later uitleggen waarom ik deze constructie kies.
Website Hosting, Jouw Plaatsje op het Internet
Nu is het tijd om te kijken waar je de bestanden van je website gaat neer zetten zodat iedereen je site kan lezen, 24 uur per dag, 7 dagen in de week en 365 dagen par jaar.
Dat wil je niet op een eigen pc of servertje thuis doen, ook al kan dat wel. Je kunt het best kiezen voor een goede hosting aanbieder die voor jou de server software en hardware beheerd en zorgt voor de juiste upgrades en ruimte. Tegenwoordig hoeft dat helemaal niet meer zo duur te zijn. Voor een paar euro per maand regel je dat voor je nederlandse website bij een bedrijf zoals Domeinruimte.nl of Yourhosting.nl.
Voor een Engelstalige website wil je zo dicht mogelijk bij je grootste doelgroep zitten, dus een USA gebaseerde hosting zoals Greengeeks.com is dan een uitsekende keuze.
Basis HTML en CSS of een Content Management Systeem
Nu je alles klaar hebt om je site te bouwen en online te zetten zul je moeten kiezen, hoe ga je de site maken?
Een site van een paar pagina's kun je maken met basis HTML Editors en wat Stylesheets voor de opmaak, die pagina's kun je dan uploaden naar je hosting provider en je hebt je site online staan. Het toevoegen van pagina's kan echter heel bewerkelijk worden, zeker als de site toch groter wordt dan je eerst gedacht had.
Wil je je site online kunnen beheren en inhoud toe kunnen voegen, dan komen de zogeheten Content Management Systemen in beeld. Op deze site kijken we vooral naar de gratis open source systemen omdat die makkelijk werken en geen tot heel weinig geld kosten. Meestal kosten alleen de extra zaken geld, zoals sommige extra functies of een speciale layout voor je site.
De belangrijkste content management systemen op die moment zijn Joomla! en WordPress, op afstand gevolgd door Drupal, Modx en Typo3. Deze site gaat vooral over de eerste twee en basis HTML en Css, de basis voor de inhoud en layout van je site.
Site Inhoud en Updates
Nadat je site online is gezet gaat het pas echt beginnen, je moet de site gaan onderhouden, nieuw inhoud toevoegen en, in het geval van een Content Management Systeem, de updates tijdig uitvoeren.
Een website is veelal een levend iets, zeker als je er actief mee aan de gang wilt gaan. Juist het toevoegen van nieuwe inhoud is wat het beginnen met je eigen website zo leuk maakt. Maak dus dat begin en start met het bouwen van je eigen website! En heb je hulp nodig of heb je vragen, kom terug op deze site en zie hoe er meer en meer informatie komt die voor jou van belang kan zijn.
Wil je direct de nieuwste artikelen in je inbox krijgen? Schrijf je dan in voor de gratis updates.